София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Плевнелиев: Няма да наложа вето върху изборните правила

Президентът категорично заяви, че няма да създава политическа партия

7 годиниИЗБОРИ 2016 1 Боряна Райчева

Президентът Росен Плевнелиев утвърди промените в изборното законодателство, които бяха приети на второ четене в парламента в сряда. Депутатите решиха, че в страните в ЕС няма да има ограничения за броя на секциите, но в страните извън Съюза максималният брой на секциите ще е 35. Няма да може да има повече от една урна в секция. Освен това само в двата вида мажоритарни избори – за кметове и за президент и вицепрезидент на България при определяне на резултатите ще се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето „Не подкрепям никого” в бюлетината.

„Днес подписах тези промени, за да влязат в сила възможно най-бързо. Няма да бъда този, който в такъв решителен момент ще наложи вето, за да вкара допълнителна доза нестабилност в този процес“, обяви държавният глава.

Плевнелиев отново подчерта, че няма да прави политическа партия след приключването на мандата си.

„От мен никой не трябва да очаква да стоя на всяка цена в политиката, заради поредния пост. Ще продължа да давам всичко от себе си за доброто на България. Ще бъда близо до народа си, ще продължа да разкривам нови перспективи", допълни още президентът Росен Плевнелиев.