София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Плевнелиев: Ген. Радев има право да насрочи дата за избори

„Надявам се парламентът да излъчи правителство“

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Свиках на Консултативен съвет по национална сигурност всички политически сили и институции за да можем заедно да споделим своите оценки и да потърсим национо отговорно решение след оставката на правителството, заяви президентът Росен Плевнелиев след провелата се среща. Той посочи, че като държавен глава се опитва да направи всичко възможно за бърз изход от политическата сила.

„За тази цел обаче се налага да има диалог и съгласие между политическите сили. На днешните консултации се застъпиха две тези. От една страна партиите се обединиха, че Народното събрание има още потенциал и може да състави правителство, а от друга, че трябва да се отиде моментално на предсрочни избори“, коментира Плевневлиев.

Държавния глава обясни, че политическите сили са стигнали до категорично съгласие ако не бъде излъчено правителство в рамките на този парламент, изборите да се проведат в края на март и началото на април догодина.

„Това е в правомощията на новоизбрания президент ген. Румен Радев. Понеже той не присъства на днешните консултации не стигнахме до конкретна дата на провеждане“, обясни Плевнелиев.

Той е категоричен, че се надява да бъде съставено правителство, въпреки отказа на ГЕРБ и БСП.

„Ще реша на кого на връча третия мандат, но със сигурност ще избера тази политическа сила, която отговорно се заема със сътавянето на кабинет в този парламент“, коментира Плевнелиев.

Държавният глава обясни, че не е подходил формално към провелите се до момента консултации с всички парламентарно представени партии преди връчването на мандатите.

„Както досега, така и днес след КСНС продължавам да вярвам Народното събрание не е изчерпало своя потенциал и все още може да свърши много смислени неща за държавата. Неведнъж сме изпадали в ситуация, в която се говори за рестарт, но не мисля, че сега е така. По време на консултациите с партиите, а и днес, застъпих тезата, че днес силите в парламента трябва да надмогнат емоциите и да наскочат партиите интереси и да съставят формула за правителство“, коментира Плевнелиев.

Държавният глава обясни, че през 2018 година страната ни ще председателства на Европейския съюз, което е огромна отговорност и възможност да се покажем по един достоен начин пред света и да зададем приоритетите пред ЕС.

„Не ми се иска страната да бъде управлявана повече от 5 месеца от едно или не дай Боже от две служебни правителства“, допълни президентът Росен Плевнелиев.