София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Плевнелиев: Искаме да привлечем хърватски компании да правят бизнес у нас

Китарович е изненадана от икономическия растеж на България

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Искаме да привлечем хърватски компании да правят бизнес у нас, както и български фирми да бъдат активни в Хърватия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата му с хърватския държавен глава Колинда Грабар- Китарович.

Китарович е на официално посещение в България до 1 април. Заедно с българския президент посетиха откриването на съвместен бизнес форум с участието на представители на бизнеса от двете страни.

Хърватският президент заяви, че икономическите отношения между България и Хърватия са скромни и могат да се развият още. Тя изрази изненадата си от икономическия растеж на България и развитието на София като средноевропейски град.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че България се гордее с индустриалната си култура и ниските си данъци. По неговите думи европейските фондове се усвояват добре и се създават работни места в различни сектори. Българският държавен глава заяви още, че България ще направи реформи в правосъдието и здравеопазването.