София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Плевнелиев: Кремъл се опитва да разруши основите на ЕС

Президентът със смела реч пред Европарламента месеци преди края на мандата си

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентът Росен Плевнелиев обвини Русия в опит за разрушаване и събаряне основите на Европейския съюз. Държавният глава държа реч пред Европарламента, в която обяви Крим за украински град.
По негови думи Кремъл не подкрепя инициативите на международния ред и се опитва да се противопостави на Брюксел. Според Плевнелиев Москва цели да дестабилизира ЕС, като „внася недоверие в самата сърцевина на проекта“. Критичната реч на президента беше определена като „смела“ от председателя на Европарламента Мартин Шулц.
Плевнелиев обвини Москва в иницииране на обширна пропагандна операция на Стария континент, която изпраща послания на недоверие, а не на ценности. Целта на Русия, според родния държавен глава, е подкопаване на доверието у хората към съюза. По този начин ще бъдат отворени врати на призраци от миналото като национализма, популизма, Великите сили и сферите на влияние, и интереси, които доминират и се противопоставят на принципите и ценностите, допълва още Плевнелиев.