Гледай
на живо

Плевнелиев към Тръмп: Ако Америка се сближи с Русия, ще загуби европейските си съюзници

Българският президент и още 16 лидери са подписали писмо до новия президент на САЩ

Българският президент Росен Плевнелиев е подписал писмо до Доналд Тръмп, с което 17 политици от европейски страни го предупреждават, че сближаване с Русия ще се отрази негативно на репутацията на САЩ и ще отслаби атлантическия съюз. Писмото е публикувано във „Вашингтон пост“ и е подписано от политици като бившия румънски президент Траян Бъсеску, бившия естонски президент Тоомас Хендрик Илвес, бившия латвийски президент Вайра Вике-Фрайберга и бившия шведски министър-председател и министър на външните работи Карл Билд.

Плевнелиев е единственият действащ държавен глава сред подписалите.

В писмото лидерите призовават новоизбрания президент на САЩ да заеме твърда позиция в защита на общите интереси, на мира, атлантическите сили и свободата.

Те пишат, че ако Тръмп реши да се сближава с Путин, това ще има отрицателни последици за Европа и Америка.

Те призовават администрацията на новизбрания президент да не сваля санкциите срещу Русия и предупреждават, че ако Тръмп сключи сделка с Москва за Украйна, това ще отслаби американските позиции в региона и ще даде пространство за екстремистки и антизападно настроени политици.

Според авторите на писмото, ако Тръмп предаде Украйна, това ще направи от Америка ненадежден партньор в очите на съюзниците ѝ.

Те пишат, че дори Тръмп да се споразумее с Путин по дадени въпроси, Кремъл ще продължи да подкопава Запада, включително с кибератаки, енергиен шантаж и шпионаж.