София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ПЛЕВНЕЛИЕВ НА СРЕЩА С ДИЛМА РУСЕФ

ВИЗИТАТА ЦЕЛИ СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И БРАЗИЛИЯ

8 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с бразилския държавен глава Дилма Русеф. Целта на визитата е да се подобри икономическото и инвестиционното сътрудничество между България и Бразилия, предаде БНР.
Ще бъдат обсъждани отношенията Европейски съюз-Латинска Америка.
Бразилия е един от най-големите инвеститори в държавите-членки на Европейския съюз. Само през последните 10 години държавата е вложила в Европа повече от 100 милиарда евро, като през 2013 година размерът на инвестициите е над 21 милиарда евро.
След разговорите, двамата президенти ще подпишат спогодба за социална сигурност. Така работилите в двете държави ще придобият социални права. По този начин ще бъде регулирано осигуряването при работа в България и Бразилия, както и редът за отпускане и изплащане на пенсии. В присъствието на държавните глави ще бъде подписан меморандум за разбирателство между българското образователно министерство и Националния съвет за научно и технологично развитие на Бразилия.
България търси разширяване на сътрудничеството между нашите и бразилските висши учебни заведения.