София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Плевнелиев не се кандидатирал за втори мандат заради Радан Кънев

Президентът иска в България да е като в Румъния

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Президентът Плевнелиев приветства активизирането на прокуратурата, но поиска да има резултати. Той посочи, че в Румъния са били повдигнати над 1000 обвинения срещу политици и има множество присъди.

„Искам да видя същото за КТБ, за АЕЦ "Белене". Само така ще догоним Румъния, където през последните 5 години има много повече инвестиции спрямо България", коментира държавният глава.

Той коментира и отношенията си с вицепрезидентката Маргарита Попова, като призна, че отношенията им са влошени и през последната година не са се виждали. Това обаче не било повлияло на качеството на работата на президентската институция.

Президентът заяви, че няма да участва в партийния живот и няма да основава партии, но може да основе фондация. Заедно с това той каза, че е готов да застане на барикадата, ако е необходимо да се защити европейското бъдеще на България и имал подозрения, че товаще се наложи.

Плевнелиев критикува предшественика си Георги Първанов за това, че създал АБВ, за да се опита да превземе БСП.

"Не може по никакъв начин да излезеш от президентската институция, за да създаваш друга партия, за да превземеш трета партия", коментира държавният глава.

Той добави, че изявлението на Радан Кънев, че може да е кандидат на реформаторите, е ускорило решението му да не се кандидатира за втори мандат.

"Да се вдига моята кандидатура без да е говорено с мен, това е сценарий, в който не участвам", каза президентът.