София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Плевнелиев с обвинения към президента Радев

Подбуждал протестите в страната

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентът Радев се държи като подбудител на протестите в страната и като опозиционен лидер, коментира действията на държавния глава, експрезидентът Росен Плевнелиев в ефира на Нова ТВ. Той подчерта, че протестите на гражданите трябва да бъдат чути и институциите да се опитат да помогнат на недоволните.

„Президентът Радев в момента се държи като опозиционен лидери и донякъде като подбудител на протестите. Той подклажда напрежението, а не бива да прави това в ситуацията, в която се намира държавата”. Не съм убеден дали не сме свидетели на геополитически сблъсък на българска територия и службите трябва много внимателно да проверят това. Не може коли с руски регистрационни номера да предвождат протестите. А Русия няма интерес от това България да прави стъпки напред към влизането си в Шенген”, заяви Плевнелиев.

Плевнелиев, който беше държавен глава в периода 2012 – 2017 г., припомни, че през 2013 г. имаше много по-големи по мащаб протести в цялата страна.

„Какво направих аз тогава? Отидох при протестиращите. Поканих ги в президентската институция. Организирах дебат в президентската институция. Заедно с протестиращи, непротестиращи, неправителствени организации, синдикати, управляващи… всички заедно. Румен Радев не бива да прави това, което прави: да стои отстрани и да подбужда протестите. Той е една от демократичните институции, които трябва да се отворят към протестиращите. Да ги приеме. Да ги чуе и да реализира идеите им. В демократичната държава идеите се реализират чрез институциите. Останалото е пълен хаос. Какво работи президентът днес – бъдещ министър председател? Т.е. ще имаме един пропилян мандат, само защото неговата амбиция е да върши нещо съвсем друго?”, запита Плевнелиев.

Той подчерта, че правителството на Борисов е постигнало не малко – проведе успешно европредседателство, сключи исторически договор за приятелство с Македония, а сега е на път да отвори вратите на страната ни към Еврозоната и Шенген, благодарение на позитивния доклад от ЕК.