София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ПЛЕВНЕЛИЕВ: ВЪЗХИЩАВАМ СЕ НА МЕРКЕЛ

„НУЖДАЕМ СЕ ОТ ФИНАНСОВА ПОМОЩ ОТ ЕС ЗА БЕЖАНЦИТЕ“

8 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Президентът Плевнелиев се възхищава на хуманизма и човещината на канцлера Ангела Меркел. Това заяви той в интервю за Дойче Веле. По неговите думи тя е пример за отговорна политика.

Държавният глава беше категоричен, че няма противоречие между хуманното отношение към бежанците и гарантирането на сигурността на хората.

По повод затварянето на т. нар. Балкански маршрут, президентът изрази надежда, че с помощта на европейските партньори страната ни няма да се превърне в алтернативен маршрут в резултат от постигнатите договорености.

Според него България е ярък пример за спазването на европейските регламенти от Дъблин и Шенген и за действия по правилата. Плевнелиев заяви, че са предприети предварителни подготвителни действия. Като пример за тези мерки, той посочи промените в Закона за отбраната и въоръжените сили и изготвения общ план за реакция при засилен миграционен натиск.

Росен Плевнелиев заяви още, че България се нуждае от финансова помощ от ЕС във връзка с бежанците, защото разходите по отношение на охраната на държавната граница и осигуряването на мигрантите на наша територия натоварват много бюджета ни.