София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

По 200 военни за батальоните на НАТО в Източна Европа предоставят Дания и Норвегия

Датските войници ще са в Естония, а норвежките вероятно в Литва

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Правителствата на Дания и Норвегия са готови да предоставят по 200 военнослужещи за батальоните, които НАТО възнамерява да разположи в Източна Европа. Това заявиха по време на срещата на върха във Варшава датският премиер Ларс Льоке Расмусен и норвежката министър-председателка Ерна Сулберг, предаде ТАСС и БТА.

Дания ще предостави до 200 войници за разширяване на присъствието на НАТО в Естония, където водеща роля ще поеме Великобритания. Засега не е ясно в коя страна ще бъдат изпратени норвежките сили, но според местни медии това ще е Литва.

Сулберг уточни, че норвежките войници ще бъдат изпратени в Източна Европа през 2017 г. и ще останат там половин година, но подробностите още се уточняват. Норвегия ще отдели за нуждите на батальоните 8,8 млн. долара.

Канада ще изпрати в Латвия 450 войници в началото на 2017 г. Вчера пресслужбата на премиера Джъстин Трюдо съобщи, че страната ще оглави многонационалния батальон на НАТО в Латвия с численост 1000 души. Освен наземните сили Канада ще изпрати в региона до шест изтребители CF-18 и фрегата.

Белгия ще изпрати минимум 150 военни в състава на многонационалния батальон на НАТО в Литва, обяви външният министър на страната Дидие Рейндерс.

Организацията ще разположи 4 такива батальона в балитийските страни и Полша от началото на 2017 година.

От своя страна полският външен министр Витолд Вашчиковски каза, че въпросът за членството на Украйна в организацията е на фаза дискусия, но убедеността от необходимостта от присъединяване на Киев нараства.

Междувременно премиерът на Естония Таавай Ривас заяви, че лидерите на страните от Алианса не са обсъждали основополагащия договор НАТО-Русия. Според Ривас досега Москва няколко пъти е нарушила положенията на документа, но действията на Алианса съответстват на всички международни договорености.