София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

По-големи глоби за шофьорите без винетки заради гастербайтерите

Срокът за въвеждането на ТОЛ-системата се удължава

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

По-високи глоби и санкции за водачите на превозни средства, които шофират без винетни стикери. Това планират от регионалното министерство, а причината е големият брой транзитно преминаващи, които не са със залепени или валидни стикери.
„Държат ги в жабките на колите си, има случаи дори на непродупчени стикери. Не се спазва и законът всеки винетен стикер да е с регистрационния номер на колата“, добави още ресорният министър Лиляна Павлова.

Ето защо се готвят промени, според които автомобилите без винетки ще бъдат спирани от движение, докато водачите им не заплатят глобата. Срокът за изпълнение на новата система е 12 месеца.
Въвеждането на ТОЛ-таксата ще стане в удължен срок, заради разработването на нормативната уредба по нея. По думи на регионалния министър по този начин ще бъдат направени промени в законодателството. Целта е едновременно въвеждане на ТОЛ - таксите за тежкотоварните автомобили и електронната винетка за леките коли. Работната група ще изготви промените по до 20 декември.

Павлова обясни още, че с повишената цена на винетния стикер от тази година, се очаква повишаване в приходите спрямо 2015 г. със 100 млн. лв. Парите ще бъдат инвестирани в ремонт на Северозападните пътища.