София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кметовете и премиера се разбраха: Край на протестите

Селата също ще бъдат с бюджетна рамка

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Променят Закона за местното самоуправление и местната администрация. Предстои да бъдат завишени санкциите спрямо нарушенията на кметове и държавни служители. Това стана ясно след срещата на кметовете на малки населени места с премиера Бойко Борисов.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова обяви на брифинг пред журналисти, че с промени в закона на кмета ще се дава правото да участва в изпълнението на обекти на неговата територия, като това ще бъде гарантирано с втория подпис при приемането на обекта от кмета. „Ще има текстове, които ще гарантират, когато се приема бюджетът на съответната община, той да бъде придружен с финансова рамка за следващата година. Ще има и засилен контрол по изпълнението на решенията на Общинския съвет от кмета по отношение на бюджетните сметки на кметствата. Бяха ни предоставени много случаи, при които кметовете не изпълняват разпоредбите, заложени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Затова ще завишим санкциите в Закона“, обяви Стоянова.

Санкциите ще бъдат имуществени и административни, посочи финансовият министър Владислав Горанов.

Той отбеляза,  че малките кметства вече ще имат своя бюджетна рамка. Парите остават същите и те са с близо 500 млн. лева от миналата година, уточни финансовият министър.  По думите му, постигната е договорка да бъде повишена отчетността на отделните кметства, без да се отнемат правомощията им.

На свой ред кметовете обявиха, че са доволни от проведена среща и от договорените условия и подчерта, че стачните действие се отменят.

„Трябва да има едно размахване с пръст, защото не можем да задължим кметовете да си вършат работата. Някои неща в закона трябва да се променят, защото в момента, ако кметът не си свърши работата, с нищо не можем да го задължим“, посочи Румен Стоянов, кмет на Калофер.