София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

По-скъпо парно и топла вода от 1 юли

С повече от 10% скочи цената на природния газ

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

КЕВР определи за цената на природния газ на "Булгаргаз" на 10.81%, въпреки че от дружеството поискаха  18% увеличение. Това поскъпване съответно влече след себе си и по-скъпи парно и топла вода. Очаква се от 1 юли цената на топло и електроенергията да скочи с близо 7%. „В общи линии в този диапазон ще бъде средното повишение на цената. Разбира се, в зависимост от параметрите и технологиите на отделните топлофикационни дружества, които работят на когенерация, може да има някакви различия в цената на този диапазон“, обясни шефът на КЕВР Иван Иванов.

Той увери, че държавната комисия използва всеки един механизъм, с който да защити обществения интерес и интересите на бизнес. „Това е минималното повишение, което ние определяме въз основа на твърде високите цени на суровия петрол и петролните деривати на международния пазар, а на тях не може да влияе нито КЕВР, нито правителството на Република България“, обясни Иванов.

На 1 юли предстои да бъде взето финалното решение за цените на парното и топлата вода.

По думите на Иванов, КЕВР ще вземе решение, защитавайки интересите на българските гражданите, но е изключено цените да не се покачат.