София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

По-строги правила за въглищните електроцентрали

Въпреки енергийното лоби, ЕК прие документа

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Европейската комисия одобри промените в референтния документ, който залага нови по-стриктни изисквания за вредните емисии на въглищните електроцентрали. Заложените изисквания в документа ще започнат да се изпълняват от 2021 година. Одобрението на Референтния документ стана възможно благодарение на гласовете на прогресивните държави членки и въпреки силното лобиране на Германия, България, Полша, Чехия и Унгария.

Ако новите правила се прилагат строго в целия Европейски съюз, те ще предотвратят повече от 20 000 преждевременни смъртни случая годишно, които настъпват поради замърсяването на въздуха от въглищните централи. Такава позиция изразиха екологичните организации „За Земята“ и „Грийнпис“ - България. „Днешното решение слага край на толеранса, който се дава на големите електроцентрали да замърсяват въздуха ни. Това ще гарантира, че тези най-големи замърсители или ще инвестират в подобрение на технологиите, или ще трябва постепенно да затворят.“, коментира Теодора Стоянова от „Грийнпийс“- България.

Не такова е становището на Министерство на енергетиката. Само преди няколко дни от там алармираха, че ако промените в референтния документ бъдат приети, страната ни от износител ще се превърне във вносител на електроенергия. Според изчисленията на енергийните експерти, ежегодните загуби за въгледобива и 9-те най-големи електроенергийни предприятия у нас ще са над 612 милиона лева.