София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Победа на референдума за Ердоган

Турция ще става президентска република

7 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Приключи гласуването на референдума за конституционни промени в Турция, инцииран от президента Реджеп Ердоган. Върховният избирателен съвет съобщи, че при преброени 99,45% от бюлетините, „да" са избрали 51,37% от гласоподавателите, а „не" - 48,63%.
Разликата в абсолютни стойности се равнява на около 1,25 млн. гласа. Право на глас на референдума имаха близо 55 млн. души, а избирателната активност по все още неофициални данни е била над 85%.

Така Турция на практика става президентска република.

От предварителните данни гласоподавателите с български паспорт са гласували с убедително „не". Общо 71,84% от тях не подкрепят промените в конституцията на южната ни съседка, срещу 28,16% подкрепа.

В големите градове - Истанбул, Анкара, Измир и Одрин, както и всички райони, в които живеят предимно кюрди, преобладаваше отговор „не” промените, предвиждащи на повече президентски правомощия.

В останалите региони обаче отговорът е "Да", включително и в чужбина, като в Германия и Австрия гласувалите по този начин са над 60%.

Със своето „Да" турските граждани всъщност се съгласиха с 18 поправки в конституцията на страната.

Ще отпадне постът министър-председател и президентът ще бъде глава и на изпълнителната власт.

Кабинетът също ще се назначава от президента, който ще може да назначава и да освобождава от длъжност и своите вицепрезиденти. Той ще получи и допълнителни правомощия да назначава висшите военни и представители на съдебната власт, както и ректорите на университетите.

Изборите за парламент и президент ще се провеждат веднъж на пет години в един ден. Президентът ще има петгодишен мандат, а едно лице ще може да се кандидатира само два пъти за този пост.

Президентът ще може да остане лидер на партията, която го е излъчила.

Кандидати за президент ще могат да издигат партии, които са спечелили най-малко 5 процента от валидните гласове на последните избори, както и със сто хиляди подписа на хора, имащи право на глас.

Променя се броят на народните представители - увеличава се от 550 на 600, а възрастовата граница за кандидат-депутатите се сваля от 25 на 18 г.

Турският парламент ще може да инициира разследване срещу президента, вицепрезидентите и министрите. За целта ще са нужни гласовете на 301 депутати. За придвижването на разследването към Върховния съд обаче ще са нужни гласовете на 401 депутати.

Парламентът няма да може да инициира вот на недоверие.

Президентът ще може да издава декрети относно правомощията му в изпълнителната власт. Законите ще се изработват в парламента.

Единственият законопроект, който президентът ще внася е свързан с бюджета на страната.

Президентът ще може да обявява извънредно положение. По време на извънредното положение той ще има неограничени правомощия

Президентът ще може да разпуска кабинета. Парламентът ще може да насрочва предсрочни парламентарни избори, като за целта ще са необходими гласовете на 360 депутати.