София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ПОЧЕТОХА АСЕН ЗЛАТАРОВ С ПАМЕТНА ПЛОЧА

В СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ЗДРАВЕТО ОТКРИХА БАРЕЛЕФ НА ЗЛАТАРОВ

9 годиниКултура 15 Боряна Райчева

Барелеф на проф. д-р Асен Златаров беше създаден по повод световния ден на здравето. Авторът е скулпторът Атанас Карадечев, а произведението на изкуството е поставено в централното фоайе на Фармацевтичния факултет на МУ-София. Домакин на събитието по тържественото откриване на барелефа беше деканът на факултета, проф. Николай Ламбов.

За това как се заражда идеята за създаването на барелеф, посветен на Златаров, ни разказва  магистър-фармацевтът Кристиан Ковачев, който е и съавтор на книга за професора.

Инициаторите на събитието не скриха възхищението си от личността на Асен Златаров.  Професорът можеше да бъде първият български Нобелов лауреат, заради разработките си със соя.
     
Скулпторът Атанас Карадечев сподели за творческия процес при създаване на балерефа. Няколко са били вариантите на паметната плоча, преди да се избере най-подходящият вариант.