София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Почетоха паметта на жертвите на тоталитаризма

От Демократична България искат премахване на комунистически паметници

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

23 август е Ден на жертвите на комунизма, нацизма и фашизма. За първи път денят е предложен да се чества през юни 2008 на конференцията „ Европейската съвест и комунизма” в Прага, където се приема и едноименната декларация.

На 18 септември 2008 г. 40-то Народно събрание приема решение в подкрепа на Пражката декларация за европейската съвест и комунизма от 03.06.2008 и необходимостта истината за престъпленията на комунистическите режими да стане свободно достояние на обществото. На 27 ноември 2009 г. 41-то Народно събрание приема решение, с което обявява 23 август за Ден на памет за престъпленията на комунистическите, националистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им.

Днес представители на Демократична България отдадоха почит на жертвите на комунизма през 20-ти век, в деня когато Европа отбелязва тяхната памет.

От партията посочват, че основната функция на държавата е гарантирането на живота, достойнството и човешките права, както и създаване на условия за свободно развитие на гражданското общество и равенство пред закона.

Затова от Демократична България настояват да бъдат премахнати паметниците и символите на комунистическия режим; да се криминализира отричането на престъпния характер на комунистическия режим; както и изучаването на неподправената история с престъпленията на комунистическия режим в учебните програми.