София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Почина американският сенатор Джон Маккейн

Политици от целия свят изказаха съболезнования

5 годиниОбщество 22 Боряна Райчева

Американският републикански сенатор от Аризона Джон Маккейн, който беше диагностициран с рак на мозъка през 2017 г., почина в неделя, на 81-годишна възраст. В петък роднините на сенатора обявиха, че са прекратили лечението поради необратимото развитие на болестта.

По повод загубата на сенатора, флагът на САЩ в официалната резиденция на американския президент във Вашингтон, бе наполовина свален.

Политиците по целия свят изразиха съболезнованията за смъртта на Маккейн.

"Аз съм дълбоко натъжен от напускането на Джон Маккейн, голям американски патриот и голям поддръжник на Израел, аз винаги ще се помня приятелството, което той демонстрира по отношение на народа на Израел и лично към мен", заяви министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

"Джон Маккейн - войник и сенатор, американски и атлантически. Той ще бъде запомнен в Европа и Северна Америка за неговата смелост и характер и като силен поддръжник на НАТО. Моите мисли са със семейството и близките му", пише на генералният секретар НАТО Йенс Столтенберг в Туитър.

Белгийският външен министър Дидие Рейндърс също изрази съболезнованията си на семейството на сенатора, като отбеляза, че той е "политик, отдаден на ценностите и на своята страна".

Президентът на Световния икономически форум и бившият външен министър на Австралия Джули Мишел добавиха, че Маккейн е "американски герой".

Бившият британски премиер Дейвид Камерън също почете паметта на Маккейн, като заяви, че "Съединените щати са загубили смел, принципен и вдъхновяващ лидер". Според Камерън Маккейн е "голям защитник на свободата".

Грузинският президент в своето изявление отбеляза, че грузинският народ е загубил велик приятел "който винаги стоеше до нашата страна". А грузинският външен министър пише в Twitter, че "Маккейн подкрепя малките държави, които се бориха за свобода, независимост и демокрация".

Министър-председател на Полша "с тъга" прие новината за смъртта на Маккейн и го нарече "истински американски патриот и доказан приятел на Полша", добавяйки, че той е неуморим защитник на свободата и демокрацията ", човек с принципи в политиката."