Гледай
на живо

Почина датският принц Хенрик

Съпругът на кралица Маргрете II издъхна на 83 години

Почина датският принц Хенрик Почина датският принц Хенрик, съпруг на кралица Маргрете Втора, предадоха световните агенции, като с... thumbnail text

Почина датският принц Хенрик, съпруг на кралица Маргрете Втора, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на датския кралски дворец. Принцът е починал малко преди полунощ в съня си в двореца Фреденсборг, на около 40 километра северно от Копенхаген. Кралицата и двамата му синове са били до него.

Той е починал на 83 години, а в последно време се лекуваше от белодробно възпаление и състоянието му се е влошило.

Хенрик е французин, роден в Таланс в Югозападна Франция. Пълното му име е Анри Мари Жан Андре, граф дьо Лаборд дьо Монпеза. В ранните си години е живял във Виетнам, където баща му се занимава със семеен бизнес. През 1939 г. семейството му се прибира във Франция. Хенрик учи в училище на йезуитите в Бордо. През 1950 г. се връща в Ханой и се дипломира в гимназия там, а после учи право и политически науки в Сорбоната в Париж. Учи и китайски и виетнамски в Националното училище за източни езици в Париж.

По време на военната си служба той е в пехотата в Алжир в периода 1959-1962 г. После постъпва на работа във френското външно министерство на постове в Азия и накрая във френското посолство в Лондон.

Запознава се с престолонаследничката на Дания Маргрете на вечеря в Лондон през 1965 г., където тя учи, а през 1967 двамата се женят.

Принцът става лютеранец и променя името си на Хенрик. Маргрете се възкачва на трона през 1972 г. Имат двама синове - Фредрик, роден през 1968 г., и Йоахим, роден през 1969 г.

През 2017 г. кралският дворец обяви, че принцът страда от деменция. Кралската двойка отпразнува златната си сватба през същата година.