София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Почина Иван Ласкин!

Актьорът напусна този свят на 48 години

пропускане
5 годиниКултура 2 Боряна Райчева

На 48-годишна възраст почина големият актьорът Иван Ласкин. Той постъпи в „Пирогов“, в критично състояние, още преди Нова година, а на 28 декември бе прехвърлен във ВМА.

Ласкин отдавна имаше сериозни здравословни проблеми, а есента от този свят си отиде и баща му Славчо, което се е отразило доста тежко на актьора, разказват негови близки.

Иван Ласкин има множество роли в театъра, снимал е в български и чужди  филми.

Той става най-популярното момче в България с ролята си в детския филм  „Васко да гама от село Рупча”, снимат през  1986 г. Други известни сериали с Ласкин са „Хайка за вълци” и „Дунав мост”.

Ласкин започва професионалната си театрална изява на сцената на Театър „Сълза и смях“ през 1991 г. Играл е на сцените на почти всички софийски театри, още като студент се помнят ролите му в Народния театър, МГТ „Зад канала“ и Театър „Българска армия“. От 1997 г. е актьор в Театър „Българска армия“. На сцената на ТБА е известен с ролите си в постановки на Красимир Спасов, Крикор Азарян, Николай Ламбрев, Стефан Москов, Бина Харалампиева, Андрей Аврамов, Борис Панкин.

Занимава се с продуцентска дейност и участва в компания за продуциране, лансиране и утвърждаване на млади таланти в България. Член е на журито на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев“ в Тополовград.

До 2014 г. играе в театър „Българска армия“.

Актьорът често провокираше и с различни участия в реалити формати и коментари в социалните мрежи, които привличаха общественото внимание.

Ласкин умееше да описва любовта си – към дъщерите си и към Александра Сърчаджиева, и да говори публично за нея. „Всеки един изживян миг с това момиче за мен е щастие”, категоричен беше той в предаването „Търси се” по bTV през 2015 г.

През последните години Ласкин казваше, че пише поеми и есета. Преди да ги събере в книга, обаче, той си напусна този свят.

Поклон пред паметта му!