София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Почина шефът на ГРУ

Тайната служба е обвинявана от Запада за редица атентати

5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

На 63-годишна възраст почина началникът на Главното управление на Генщаба на руската армия (по-известно като ГРУ), съобщава агенция ТАСС.
Игор Коробов, който е роден на 3 август 1956 г., е починал "след тежко и продължително боледуване", информира още агенция.
 
Коробов завършва най-реномираните руски военни училища и академии, след което  работи във военното разузнаване от 1985 г. на различни длъжности в ГРУ. Владеел е няколко чужди езика. Назначен е за началник на ГРУ с указ на руския президент от януари 2016 г., като същевременно е и заместник-началник на Генералния щаб. 
 
В съобщението на министерството се казва, че покойният генерал е "забележителна личност, верен син на Русия и патриот на своята родина".
ГРУ е най-известната руска разузнавателна служба на Запад, обвинявана за поредица от дръзки атаки. Именно нейни служители бяха обвинени от Великобритания за отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри през март т.г. Русия отрича тези обвинения.
 
Заради този инцидент бяха изгонени десетки руски дипломати от множество страни в Северна Америка и Европа. И до днес България не се е присъединила към тази група.
 
Освен това ГРУ е обвинявано, че от години има специални отряди за кибервойна и хакерски атаки, стоящи зад намесата в американските избори през 2016 г. Самият Коробов е един от санкционираните на няколко пъти от САЩ, като последният е от септември 2018 г., припомня агенция Ройтерс.