София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Почистването на София - на три етапа

Софиянци ще събират боклуци в градинки,паркове и детски площадки

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Тази година традиционното пролетно почистване на София ще се проведе на три етапа. Стартът на почистването започва в неделя от 11.30 часа в парка на Военна академия "Г.С. Раковски" и ще продължи до 13 април.
В рамките на инициативата столичани ще трябва да разчистят междублокови пространства, паркове, градинки и детски площадки. Също така ще се чистят графити и ще се махат стари ръждясали табели.
Вторият етап от почистването ще е от 18 до 21 април, когато ще се озеленяват училищни дворове, детски градинки, територии около паметници. Доброволци ще съдят дръвчета, храсти и цветя в градинки и паркове. Предвидено е да се боядисат пейки, стари плакати ще бъдат премахнати и рециклирани.
Последният етап от почистването ще е от 24 до 28 април. Този етап е отделен за почистване на манастири, крайградски места и зони за отдих като природен парк "Витоша", парк "Врана", както и районът около манастир "Св. Мария Магдалена".
От Столичния инспекторат напомнят, че гражданите трябва да оставях боклука в чували до контейнерите, а не в тях. От общината както винаги са приготвили ръкавици и чували за доброволците.