София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Почитаме жертвите на Холокоста

В София представят изложба за спасяването на евреите

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

27 януари е международен ден за възпоменание на жертвите от Холокоста. Външното министерство на България е подготвило специална програма.

В София бъде представена изложбата „Отвъд дълга“ – проект на Световния център за възпоменание на жертвите от Холокоста „Яд Вашем“. Изложбата е от посолството на Израел и Държавния културен институт към министъра на външните работи.

Експозицията разказва за делото на 36 дипломати от 21 държави, спасили стотици евреи от депортация в лагерите на смъртта. За тези свои действия „Яд Вашем“ ги обявява за праведници на света и им връчва специален медал, гравиран с надписа: От признателния народ на Израел: който спаси един живот, спасява цяла Вселена“.

Специално ще има и посланикът на САЩ в София Ерик Рубин, който ще обяви имената на спечелилите стипендии „Благодарност към Скандинавия“ на Българо-американската образователна комисия „Фулбрайт“.

В рамките на програмата по отбелязване на Международния ден за възпоменание на жертвите от Холокоста ще бъде отбелязано началото на кампанията по отбелязване на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи.