София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Почитаме Света Великомъченица Марина

Този празник е известен като "Горещници"

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

На 17-и юли православната църква почита паметта на Света Великомъченица Марина.
Смята се, че светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети, какво да се направи, за да се спасят от болести и нещастия.
В много от църквите и манастирите, които носят нейното име има лечебни води. Този празник е известен като "Горещници" и продължава 3 дни. В Странджа, Родопите и по поречието на река Струма светицата е известна като "господарка на змиите" и лечителка на ухапаното от тях.
Пещерата е най-големия култов център на Светицата в Югоизточна Тракия. Хората от близки и далечни селища посещават мястото за поклонение. Основното вярване, свързано с пещерата, е в лечебната сила на капещата от стените й вода. Света Марина се възприема като покровител на брака, водите и Южното Черноморие.
На деня на Света великомъченица Марина празнува град Созопол. Светицата се счита за покровител на водите и защитата на тази област.
Във всички епархии на Българската православна църква се провежда празнична Света литургия.