София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПОЧИТАМЕ СВЕТИ МИНА

ДНЕС ПРАЗНУВАТ ВИКТОР, ВИКТОРИЯ, МИНЧО И МИНКА

8 годиниКултура 2 Боряна Райчева

На 11 ноември православната църква почита паметта на Свети великомъченик Мина. Имен ден празнуват Виктор, Виктория, Минчо, Минка и Мина.

Свети Мина покровителства всички, които са загубили нещо. Той им помага да го намерят и поддържа вярата им, че нищо не е невъзвратимо.
Светецът се счита и за покровител на жените, сираците и бездомните. Затова и молитвите днес са за здраве в дома, разбирателство в семейството и за сила на децата.
Смята се, че свети Мина е живял през III век. Той е бил египтянин и е изповядвал християнската вяра.
По това време властта в Рим издала указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни. Веднъж на тържество в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Христолюбивият Мина се опитал да вразуми самозабравилите езичници. Градоначалникът бил покосен от дързостта на Мина. Той заповядал да го арестуват.
Свети Мина бил жестоко измъчван, а накрая езичниците отсекли главата му.
На другия ден вярващи пренесли останките му в Александрия и го погребали с почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик.