София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Почти половината от парите за здраве отиват за лекарства

Разходите в България по този показател надхвърлят драстично средните за ЕС

7 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

България харчи процентно най-много пари за лекарства сред страните от ЕС, показват данни на „Евростат“. Според европейската статистическа агенция над 42 % от средствата за здравеопазване отиват към търговците на лекарства.

Най-малко пари от бюджета за здраве се дават в Люксембург и Дания – по около 10 на сто, а в страни като Румъния, Хърватия, Гърция, Литва, Словакия и Унгария тези разходи достигат до 30 %.

За 2016 година здравеопазването в България е струвало на данъкоплатците около 3,6 милиарда евро или около 8,5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. В ЕС най-много пари за здравеопазване дават Германия и Франция – по около 11 на сто от БВП.

България и Румъния са на опашката в ЕС по отношение на парите за здравеопазване на човек от населението – в България се падат по 500 евро годишно, а в Румъния още по-малко – 338.