София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Почват пазарлъците за новото австрийско правителство

Най-вероятно Себастиан Курц ще поеме канцлерския пост

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Очаква се да бъдат обявени официалните резултати от изборите в Австрия, след което петте партии, които преминаха 4-процентовата бариера и влязоха в парламента ще започнат разговори за съставяне на новото правителство.

По предварителни данни водената от досегашния външен министър Себастиан Курц печели 31,6 % от гласовете, а засега на второ място е Социалдемократическата партия на досегашния канцлер Кристиан Керн с около 26 на сто.

Двете партии досега управляваха в широка коалиция, но разногласията помежду им станаха причина за предсрочни избори.

Керн каза, че партията му е готова да разговаря с Курц, както и с останалите партии.

Трета политическа сила засега е Партията на свободата на Хайнц-Кристиан Щрахер, която изостава с около 1 % от социалдемократите, но това може да се промени, тъй като все още не са дошли гласовете, подадени по пощата.

В парламента влизат и още две по-малки формации, които са малко над 4-те процента.

Възможни са няколко варианта за правителство, но основните са коалиция между две от трите първи партии.

Ако Себастиан Курц успее да състави правителство, което е най-вероятното, той ще стане най-младият министър-председател на страна от ЕС. В момента лидерът на Народната партия е на 31 години.