София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Под игото” излиза на „6liokavica”

Инициативата е по повод 24 май

7 годиниКултура 1 Боряна Райчева

Романът "Под игото" на Иван Вазов излиза на шльокавица по повод 24 май. Инициативата цели да покаже, че употребата ѝ е реална заплаха за нашата грамотност, за езика ни и за българската култура.
Книгата вече е в продажба, а срещу всяко закупено копие, което изчезва от книжарниците завинаги, издателите ще дарят други две български книги на училища, читалища и библиотеки в цялата страна.
Повече информация за инициативата и аргументи защо трябва да пишем на кирилица, вместо на шльокавица, могат да бъдат открити на онлайн платформата www.podigoto.bg. Желаещите да получат дарение от книги училища, читалища и библиотеки могат да се свържат с издателството на booksj45@gmail.com 
Шльокавицата, известна и с други подигравателни дефиниции, сред които методиевица, маймуница, есемесица и кирливица, е нестандартен начин на изписване на българския език със съчетание от латински букви, цифри и препинателни знаци. Тази псевдо-писменост се използва вече близо 20 години, откакто започна да набира скорост общуването през дигитални устройства – от навлизането на електронната поща, есемесите и чат форумите през 90-те до мобилните чат приложения днес. Много често тя е и езикът на публично заявяване на мнение в социалните мрежи.
Изборът на вечния български роман "Под игото" не е случаен. Книгата заема специално място в съзнанието на всеки българин и преобразяването и в шльокавица ясно показва колко много губим, когато тази абсурдна писменост започне да измества кирилицата.