София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Митинги за Ердоган и Индже в Турция

Ден за размисъл преди изборите за президент в страната

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Ден за размисъл преди предсрочните президентски избори в Турция. Поддръжници на двамата основни кандидати – Реджеп Тайип Ердоган и Мухарем Индже, се събираха на огромни митинги в Истанубл и Анкара преди утрешния вот.

Двете най-големи партии в Турция организираха масови митинги в петък, след като страната влезе в последните часове на предизборната кампания.

Ердоган, настоящият президент и доминиращата политическа фигура на Турция, се обърна към хиляди поддръжници в Истанбул в петък сутринта, докато Мухарем Индже от Републиканската народна партия трябваше да проведе своето шествие в столицата Анкара, по-късно през деня.

Основният съперник на турския президент проведе мащабна кампания в град Измир. Организаторите твърдят, че на 21 юни се се събрали 2,5 милиона души. Пред множеството Мухарем Индже заяви, че Ердоган е станал „уморен старец, който вече няма мечти“.

Той добави, че възнамерява да създаде всеобхватен кабинет, в който да вземат членове на всички основни партии в Турция, включително Партията на справедливостта и развитието. "Ние ще обединим Турция, ще приемем Турция", каза той.

В Истанбул обаче Ердоган предупреди, че Турция е изправена пред хаос без него на кормилото.  „Имате ли силно правителство на 24 юни?“, попита Ердоган тълпите митинга в Истанбул, които с ентусиазъм крещеха "да" в хармония.

Предсрочните парламентарни и президентски избори на 24 юни са потенциално ключови за Турция, тъй като те ще бъдат първи, проведени след референдума от 2017 г. за създаването на ново "суперпрезидентство" в Турция.

 

Новото изпълнително председателство ще позволи на президента да назначи и уволни министри, да премахне ролята на министър-председател и да даде на президента възможността да обяви извънредни ситуации.

Референдумът за конституционната промяна обаче изтече, но трите най-големи града гласуваха против промените.

Но докато анализаторите смятат, че ПСР все още ще бъде водещата партия в неделя, възможно е тя да загуби мнозинството си. Партията работи като част от Народния алианс, избирателен съюз с крайнодясната партия на националистическото движение (MHP).

Някои анкети показват, че Ердоган няма да получи мнозинство от гласовете в първия кръг, което ще доведе до втори тур на 8 юли.

Решаващият фактор вероятно ще бъде дали партията на прокюрдската народна демокрация (ПДП), чийто кандидат за президент Селахатин Демиртас понастоящем е в затвора, ще може да премине 10-процентовия праг, който партиите трябва да постигнат, за влязат в парламента.