София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Подкрепата за Меркел продължава да пада

Предстоят важни регионални избори

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Християндемократическият съюз на канцлерката Ангела Меркел губи подкрепра в Германия, показва ново проучване на Forsa, цитирано от „Ротерс“ няколко дни преди регионалните избори в Мекленбург-Предна Померания, които са в неделя, 3 септември, и в столицата Берлин, насрочени за 18 септември.

Изследването на Forsa показва, че подкрепата за консерваторите на Меркел – все още първа политическа сила в Германия – е спаднала с 2 пункта спрямо миналата седмица и с цели 8 спрямо миналата година и вече е 33 на сто. В същото време рейтингът на "Алтернатива за Германия" нараства с 2% и вече е 12 пункта – вторият най-добър резултат на партията през тази година.

Според изследването на Forsa подкрепата за останалите партии остава непроменена. Рейтингът на коалиционния партньор на Меркел – социалдемократите – е 22%.

Като основна причина за спада на доверието към ХДС анализаторите посочват политиката на канцлерката спрямо бежанците. Повече от половината от германците я смятат за неадекватна.

Меркел трябваше да обяви тази есен дали ще се кандидатира за четвърти мандат, но отложи решението за пролетта, тъй като основният ѝ партньор – баварският Християнсоциален съюз на Хорст Зеехофер, още не е решил дали ще я подкрепи. Зеехофер има забележки точно по начина, по който Германия се отнася към мигрантската криза.