София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Подкрепяме Босна и Херцеговина, Македония и Грузия за НАТО

Захариева смята, че това ще помогне за сигурността в региона

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Външният министър на България Екатерина Захариева коментира по време на днешното заседание на външните министри от НАТО в Брюксел, че България подкрепя  политиката на отворени врати на НАТО и е на мнение, че е дошло време за задействането на плана за действие за членство за Босна и Херцеговина, Македония и Грузия. 
 
Захариева коментира още, че подобен развой на събитията ще спомогне за постигането на по-голяма сигурност в нашия регион. Според нея този дебан няма да бъде никак лесен, но за сметка на това има огромно значение за страната ни. 
 
Външвният ни министър обясни още, че очаква въпросът  за членството за Босна и Херцеговина да бъде разгледат от световните лидери през юли тази година на предстоящата среща на държавните и правителствените ръководители от НАТО.
 
Захариева изтъкна, че вероятно в края на май може да се очаква ново заседание на Съвета НАТО-Русия. „Общото мнение е, че засега няма причина за промяна на  подхода към Москва - развиване на способности за отбрана и продължаване на диалога.“, допълни първият ни дипломат.
 
Тя отбеляза и че подкрепата на НАТО за коалицията срещу „Ислямска държава“ трябва да се запази, защото не са решени всички проблеми с радикализацията и тероризма. „Общо е мнението, че когато моментът дойде, трябва да се засили партньорството с Либия.“, допълни вицепремиерът. 
 
По повод събитията на Корейския полуостров Захариева посочи, че днес  е  исторически момент. „Всички сме обнадеждени от тези действия, но оставаме внимателни и на мнение, че трябва да се запазят всички мерки срещу Северна Корея до прилагането на днешните изявления - ядрено разоръжаване не се случва толкова лесно. Българската позиция е неизменна - твърди санкции, но запазване на каналите за диалог.“ , завърши Захариева.