София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Подкрепяме ли Истанбулската конвенция?

Протести съпроводиха гражданската дискусия

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

 

В Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" неправителствени организации, депутати, представители на изпълнителната власт, експерти и представители на Светия Синод обсъдиха законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

 

Министърът на правосъдието Цецка Цачева предложи Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана с резерви и да се приеме тълкувателна декларация към нея. Тя добави, че ще е полезно да има такава декларация, за да успокои онези, които имат резерви към конвенцията.

 

Цачева добави, че няма да признаем трети пол.

"Конституцията ни не позволява признаването на еднополовите бракове", посочи още правосъдният министър.

 

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи конвенцията.

 

 "Проблемът няма да се реши само с поправка в Наказателния кодекс. Държавата е абдикирала от проблема с домашното насилие и го е "аутсорснала на НПО-тата", обяви Манолова. Тя добави, че иска приемане на тълкувателна декларация, в която да се запише, че документът ще се прилага съгласно принципите на Конституцията, и там да бъде изяснено българското разбиране за социалната роля на пола.

 

Старозагорският митрополит Киприян изрази притеснението си от Истанбулската конвенция като заплаха за християнството. Църквата се притеснява от морален разпад на обществото.

 

Посланикът на Великобритания в България Ема Хопкинс заяви, че Великобритания в момента променя законодателството, за да го приведат в съответствие с Конвенцията. „Ратификацията ще е последното действие в целия процес. Там не дискотираме дали ще се ратифицира, защото е ясно, че ще стане“, заяви Хопкинс.

 

По време на дискусията се осъществиха и два протеста. В подкрепа на ратифицирането на Истанбулската конвенция се събраха моножество граждани в градинката между Софийския университет и Народното събрание. Мнение против конвенцията изразиха демонстранти пред Народното събрание.