София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Подновиха разкопките на римската крепост „Сексагинта Приста“

Археологическите проучвания ще продължат един месец

8 годиниКултура 2 Боряна Райчева

Разкопките на римската крепост „Сексагинта Приста“ са подновени. Теренните проучвания се извършват от екип археолози от Регионален исторически музей - Русе - Върбин Върбанов, Никола Русев, Деян Драгоев, Кристина Янакиева, Светлана Тодорова и Светлана Великова. Разкопките се извършват на ул. „Одрин“ 4. Проучваният терен е с площ около 100 кв. м. Целта на археолозите е да разкрият участъка от крепостната стена, който се свързва с U-образната кула. По този начин ще се прецизират данните за изграждането на римския кастел, както и сведенията за по-ранните нива. Теренните археологически проучвания ще продължат един месец.

Те си извършват се с целева финансова подкрепа от Министерството на културата. Опитът за ремонт на оградата на Военния клуб в края на 2014 г. в Русе даде възможност на русенските археолози да работят в напълно непроучена част на римската крепост „Сексагинта Приста“. Там до началото на май 2015 г. продължиха спасителни разкопки. Разкрити бяха западната порта на крепостта и кула. В дълбочина над 2,5 метра са били открити пластове от времето на траките. Очаква се разкопките да приключат, когато министерството на културата реши как да се консервират. Името на крепостта означава „Пристанище на 60-те кораба“, което е било древното й римско название.