София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Подписаха договор за нови линейки

Модернизирането на Спешната помощ е приоритет

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и Стоян Желев подписаха договори за доставка на 280 линейки тип "В" и "С". Договорите са в изпълнение на проект за модернизация на Спешната помощ. Проектът предвижда осигуряване на общо 400 линейки, както и ремонт и изграждане на филиали на спешни центрове.

"Това е първата реална крачка към изпълнението на проекта за обновяване и модернизиране на Спешната помощ у нас. Стартирането и изпълнението на този проект е водещ приоритет за мен и моя екип, тъй като с неговото изпълнение ще дадем по-голям достъп на българските пациенти до Спешната помощ и ще извършим сериозна модернизация на парка", каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след подписването на двата договора.

Общата стойност на двата договора възлиза на 38 милиона. Единият е за 185 линейки, свързани с превоза, наблюдението и първоначалното лечение на пациентите. Вторият е свързан с интензивните грижи. Гаранционният срок, който ще бъде предоставен на здравното ведомство от изпълнителя на проекта, е 5 години. Първите линейки трябва да бъдат доставени до 60 дни от подписването, а за останалите е предвиден срок от 120 дни от заявката на възложители, по график, определен за следващите 3 години.

За модернизацията на спешната помощ ще бъдат отпуснати 163 милиона лева. Тя включва не само 400 нови линейки със съвременно оборудване, но и обновяване на спешните центрове и филиали в страната. Обещанието на здравните власти е, че така ще се повиши ефективността на спешната помощ и качеството на медицинската дейност при спешни случаи.