София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Подписваме договор за сътрудничество с Лувъра

Министърът на културата заминава на посещение в Париж

6 годиниКултура 6 Боряна Райчева

Министърът на културата Боил Банов заминава на посещение в Париж, където ще подпише договор за сътрудничество с музей "Лувър", съобщиха от Министерството на културата. С това той ще продължи инициативата на предшественика си Вежди Рашидов за съвместни изложби и обмен на специалисти с Лувъра.

След успеха на изложбата "Епопея на тракийските царе - Археологически открития в България" в Париж и "Срещи с египетския жрец" в София и в Пловдив, през 2018 г. предстои нова изложба на български културни ценности в Париж, като акцент ще е периодът на Първото българско царство.

Министър Банов ще представи и поредния обект, с който България ще кандидатства за вписване в индикативната листа на ЮНЕСКО за паметниците на световното културно наследство. Това са мозайките от Епископската базилика на Филипопол, известна като Голямата базилика в Пловдив.

Боил Банов ще участва и в церемонията по изпращането на Ирина Бокова, която бе начело на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура - ЮНЕСКО, в продължение на 8 години.