София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Подписваме меморандум относно Вертикалния газов коридор

Държавите са България, Гърция, Румъния и Унгария

7 годиниИкономика 5 Боряна Райчева

Меморандум за разбирателство относно реализацията на Вертикалния газов коридор бе подписан от представители на газовите компании на България, Гърция, Унгария и Румъния. Документът е подписан по време на провелата се съвместна среща в Букурещ, Румъния. Припомняме, че през месец септември 2016-та година енергийните министерства на България, Гърция, Румъния и Унгария подписаха меморандум за реализацията на Вертикалния газов коридор в рамките на заседание на Групата на високо равнище за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC).
Приетият документ цели сътрудничество между газовите компании за реализацията на коридора за двупосочен пренос на природен газ, който свързва междусистемно мрежите на България, Гърция, Румъния и Унгария.
Страните се съгласяват, че настоящият меморандум ще служи за основа за засилване на бъдещото сътрудничество по отношение на анализа на възможността за изграждане на необходимата газопроводна система, с цел пренос на природен газ до транзитните държави и до европейския пазар от Гърция през България, Румъния до Унгария и обратно.