София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Подписваме с Македония на Илинден

Зоран Заев се поклони на паметника на цар Самуил

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Македония и България ще подпишат договора за добросъседство на 2 август. Това обяви македонският премиер Зоран Заев, който се срещна в София с българския си колега Бойко Борисов.

 „Това което правим, е по-ценно от всеки договор. Това е акт на покланяне към общата история. Това е много по-ценно от всеки договор“, каза Заев и уточни, че има детайли, които трябва да бъдат изчистени.

„След като Заев ще поеме този риск да дойде на паметника на Самуил, на 2 август ще направим същото на Илинденското въстание, когато се чества. Убеден съм, че ако се съсредоточим върху инфраструктурните обекти, след 10 години и Балканите, и другите страни, ще са други. Да поемем този риск, пък оттук нататък е Божа работа. По договора сме много близко“, каза от своя страна Бойко Борисов.

Той потвърди, че България подкрепя интеграцията на Македония в ЕС и НАТО, но и Македония трябва да си помогне сама, като не се отклонява от пътя.

Двамата премиери са постигнали съгласие улици в Скопие и в София да бъдат наречени на покойните президенти Жельо Желев и Борис Трайковски.