София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПОДСИГУРЕНИ СА ПЛОДОВЕТЕ И МЛЯКОТО ЗА УЧЕНИЦИТЕ

ПРОГРАМАТА ЩЕ БЪДЕ ПРИЛОЖЕНА И В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Земеделският министър Десислава Танева обяви, след редовното заседание на Министерски съвет, че наредбите за мерките "училищен плод" и "мляко в училище" са изготвени и пари за тях ще има.
Тя увери, че ще бъде осигурена възможност мерките да бъдат приложени в училищата и детските градини.

Програмата за чаша мляко за децата ще се финансира частично от ЕС, като обаче ще има нужда и от държавно съфинансиране. Министърът увери, че държавни пари ще има до края на тази година, което обхваща първите три месеца от учебната година.
Що се отнася до схемата за пресни плодове и зеленчуци в менюто на българските ученици, Танева подчерта, че изискване за доставка е продуктите да идват от местни пазари. Така ще се гарантира, че стоката ще е прясна и свежа, като ще се подпомогнат и местните производители.
Земеделският министър коментира накратко и обжалването пред Комисията за защита на конкуренцията на процедурата за избор на сертификационен одитор на Държавен фонд "Земеделие".
По думите й Върховният административен съд обжалва решението на КЗК и се очаква да има произнасяне до края на септември. Танева увери, че нова процедура няма да се прави, а паралелно с решението на съда ще има и обявен победител на конкурса.
Тя гарантира, че условията на процедурата не са нагласени за конкретна фирма, а за всеки, който е конкурентен. Срокът за подаване на документи е изтекъл, като за Танева тази година има повече кандидати от досега.

Източник: news.bg