Гледай
на живо

Поетапно отварят главни пътища

Над 100 населени места нямат ток

Започва поетапно отваряне на главните направления за леки коли и пускане на товарните автомобили. Всички магистрали са почистени и проходими, както и повечето пътища втори и трети клас в страната, заяви след заседание на Националния щаб за изпълнение на Националния план за защита при бедствия министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова.

"В Добричка област ще се постараем до края на деня да отворим пътищата. Аналогично е в Разград, Шумен, Силистра. Бедствено е при Долни Чифлик, където помагаме на общината да се справи. Проходима е АМ „Хемус“ от Шумен до Варна. Включително е разрешено движение на тежкотоварни МПС. Усложнена остава обстановката в Бургаска област – остава затворена АМ „Тракия“ от Зимница до Бургас. Усилено в момента се работи за отваряне на пътя през Петолъчката, както и пътя към Слънчев бряг. Все още до региона се стига през Ямбол – Средец - Елхово", посочи министър Павлова.

117 населени места бяха без ток тази сутрин.

"На територията на ЧЕЗ няма населени места без захранване, на ЕВН са 68 населени места, повечето в област Бургас, на Енерго про - 48 селища в област Шумен", каза още Петкова.

62-ма души са изведени от закъсали в преспите автомобили през нощта.

"Отбелязваме спад на тежки произшествия. Екипите на МВР са на местата, където е необходимо да бъде подпомогната почистващата техника или да бъдат контролирани затварянето на пътища и спазването на ограниченията за тирове", обясни Районовски.

А времето остава почти без промяна. През уикенда се очаква ново застудяване и валежи.

"Днес сутринта в страната има драстична разлика в температурите – от минус 15 в Западна България до минус 3 в Източна, а през следващите дни до уикенда се очаква дори повишаване на температурите от нула до плюс 3-4 градуса", обясни директорът на НИМХ-БАН проф. Христомир Брънзов.