София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Погром в Париж: жълтите жилетки срещу Макрон

Сблъсъци, горящи коли и сълзотворен газ по улиците на Париж

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Ожесточени сблъсъци белязаха протестите на „жълтите жилетки” в Париж през нощта срещу неделя. Изпотрошени бяха полицейски автомобили, счупени витрини на магазини и банки. Органите на реда използваха сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръснат демонстрантите.

Около 133 души, сред които 23 представители на силите за сигурност, са ранени. Един човек е в критично състояние. Арестуваните са 378.

Френският президент Еманюел Макрон осъди насилието с коментара, че "никоя кауза не оправдава силите на реда да бъдат атакувани, магазините - разграбвани, минувачи и журналисти - заплашвани”.

Според премиера Едуар Филип около 36 000 души са излезли на протестите в цялата страна, включително 5 000 демонстранти във френската столица. Организатор на демонстрациите е движението на "Жълтите жилетки".

Около 600 са били блокираните пътища и улици, като летището в Нант спря работа за малко, след като "жълти жилетки" се появиха на пистата. 19 метростанции бяха затворени заради ескалация на напрежението в събота вечер.



Премиерът Едуар Филип отмени визитата си в Полша, където трябваше да участва в Конференцията за климатичните промени, заедно с българския президент Румен Радев.

Президентът на Франция е в Буенос Айрес, където се провежда срещата на лидерите от страните от Г-20. Еманюел Макрон настоя, че политиката му е правилна и няма да бъде повлияна от прибягващи до насилие групи от протестиращите. Няколко представители на управляващите отново посочиха крайнолевите и крайнодесните като хората, които умишлено радикализират протеста.

Засега не е ясно кога ще спрат протестите и ще доведат ли до нещо конкретно. Някои анализатори ги определят като доказателството за това колко е откъснат френският президент от проблемите на по-бедните прослойки в обществото. Именно те се явяват основен електорат на печелещите позиции крайнолеви и крайнодесни формации.

Миналата събота бяха причинени щети за над 1 млрд. евро. Много от бутиците по "Шанз Елизе" поставиха предпазни огради пред витрините си, за да не пострадат магазините им отново. Терасите по авенюто са демонтирани.

Протестиращите се заканиха да излизат по улиците на Париж всеки уикенд, докато правителството не отмени по-високия данък върху горивата.