София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Поход за свобода - мирно шествие срещу трафика на хора

18 града в България се обединяват срещу съвременното робство

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

За пета година поред фондация А21 ще проведе в България уличната информационна кампания ПОХОД за СВОБОДА, посветена на Европейския ден за борба с трафика на хора 18 октомври. Инициативата цели да събере граждани с активна обществена позиция и да обърне вниманието на българите към това колко сериозен е проблема с трафика на хора и търговията с човешки съдби у нас. Ежегодното събитие се провежда в близо 400 града в над 50 държави по цял свят. У нас то отново ще даде информация относно Националната телефонна линия за борба с трафика на хора 0800 20 100 да достигне до повече уязвими групи. Линията има за цел да оказва помощ на хора, попаднали в схема на трафик, но също така и да предоставя информация за проблема на всеки, който пожелае. България продължава да е държава източник на жертви на трафик и отново е сред водещите страните в ЕС с най-висок относителен дял на жертви на трафик спрямо броя на населението, според доклад от 2017г. на Американското правителство (TIP Report). Истината е, че едва 1% от жертвите на трафик намират спасение и свобода. Именно поради тази причина А21 за пореден път застава зад организирането и провеждането на информационната кампания, която отново ще събере граждани, партньори, доброволци и лица, които подкрепят каузата.

ПОХОД за СВОБОДА 2018 ще се проведе на 20 октомври 2018г., 11:00 часа с начална точка НДК (пред Войнишкия паметник с лъва, на мястото на бившия “1300 години България”). Походът ще приключи в Античен комплекс “Сердика” (Ларго) с прожекция на късометражен документален филм по темата.

Благодарение на партньорствата на фондация А21 с Националната комисия за борба с трафика на хора, Местните комисии за борба с трафика на хора, Български младежки червен кръст и Превантивно-информационните центрове, за първа година у нас Поход ще се проведе в цели 18 града - София, Пловдив, Бургас, Плевен, Сливен, Благоевград, Видин, Монтана, Смолян, Кърджали, Ямбол, Пазарджик, Габрово, Силистра, Разград, Русе, Шумен и Никола Козлево. Датата и началния час са идентични за всички локации.