София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пожар в „Царските конюшни“ в София

Не се съобщава за пострадали

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Пожар горя в имота на столичните булеварди „Дондуков” и „Васил Левски”, известен като „Царските конюшни”, съобщи бТВ. Инцидентът е станал в тъмните часове на днешния ден. Пострадали при инцидента няма.

Огънят е избухнал в 3:30 часа и е бил със сериозни мащаби. Екипи на пожарната са се отзовали незабавно за потушаване на пожара.

На старите сгради са нанесени сериозни щети,  заяви пред журналисти кметът на столичния район „Оборище” Васил Цолов. По думите му, става въпрос за инцидент с подпалване на сградите, но не пожела да прави предположения дали става въпрос за умишлен палеж.

Пострадали са сградите от вътрешната част на комплекса. Щети са нанесени по тези откъм улица „Панайот Волов”. На места има и паднали покриви.

Пожарът е унищожил около 1500 квадратни метра покривна конструкция, съобщиха от МВР. В 6 часа огънят е бил напълно изгасен.

Тепърва обаче предстои оглед на щетите.

 „Царските конюшни“ са обект на сериозен съдебен процес. Делото е внесено в съда в края на януари 2017 г. Обвиняеми по него са бившият областен управител на София Веселин Пенев и оценителката Юлия Димитрова-Цекова.

Пенев е обвинен за проджабата на имота от 7,5 дка. Настоящият собственик на „Царските конюшни“ ги купи от областната оправа на София, в лицето на Веселин Пенев, за 658 870 лева, при реална пазарна цена от близо 11 млн. лева.

Цекова пък е обвинена за невярна оценка на стойността на имота.

През юни делото бе върнато на прокуратурата. Впоследствие обвинителният акт бе коригиран и отново внесен, а през февруари т.г. съдът отново прекрати делото заради грешки в него.

В крайна сметка през март 2018 г. Софийският апелативен съд постанови, че обвиненията са достатъчно ясни и делото може да започне по същество.

От феруари месец тази година тече процедура по обявяване на сградите за паметник на културата от национално значение.

Собственик на сградите миналата година пък поиска да ги надстрои от 7 до 12 етажа, но главният архитект на столицата Здравко Здравков отказа да даде разрешение.