София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПОЖАР ВЪВ ВТОРАТА ПО ГОЛЕМИНА МОСКОВСКА БИБЛИОТЕКА

Над 12 часа пожарникари се борят с огнената стихия, няма пострадали

9 годиниКрими 2 Боряна Райчева

 Голям пожар избухна снощи във втората по големина московска библиотека – ИНИОН (Института за научна информация по обществени науки). Библиотеката, която е на Руската академия на науките, се намира на Нахимовския проспект в руската столица и една от най-големите в страната. В нея се съхраняват 14 млн. книги и периодични издания, част от които са уникални.

Стотици пожарникари и спасители от министерството на извънредните ситуации вече над 12 часа се опитват да потушат пожара, който е тръгнал от последния трети етаж, след което за минути се е разпространил в цялата сграда, която се простира на площ от 2000 кв. м. Директорът на ИНИОН Юрий Пивоваров съобщи за ТАСС тази сутрин, че фондовете на библиотеката не са пострадали. Опустошена е онази част от сградата, където са се намирали кабинетите на сътрудниците на института и сега те няма къде да работят.

Експертите оценяват сложността на пожара от трета степен (при пета максимална за Москва). Причините за възникването му и нанесените щети тепърва ще се определят след потушаването му.