Гледай
на живо

Пожарникари и полицаи отново на протест

Служители на реда искат 15% увеличение на заплатите

Пожарникари и полицаи отново на протест Около 3500 от общо малко над 5500 служители на пожарната към момента нямат необходимите им за работа... thumbnail text

Около 3500 от общо малко над 5500 служители на пожарната към момента нямат необходимите им за работа униформи. Ниските доходи са сериозен проблем за пожарната. „Повечето пожарникари у нас носят облекла втора употреба от цяла Европа, скъсани и с изтекъл срок на експлоатация“, съобщи Венцислав Станков, председател на синдикат „Огнеборец”.

Закупена е много техника по оперативни програми, но няма финансов ресурс, с който да се поддържа, обясни той. Станков отбеляза, че пожарните служби страдат и от сериозен недостиг на кадри. Той каза, че до 1 август е имало райони, в които на сигнал се е отзовавал само един огнеборец. Поради това пожарникарите излизат на протести в София и Варна в четвъртък. Редом до тях ще застанат и полицаите. Исканията за увеличение на заплатите с минимум 15% и със задна дата, както и промени в Закона за МВР и приемане на нов закон, най-късно след година, бяха представени на пресконференция в КНСБ.