София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ПОКАЗВАТ ПЪРВАТА КОНСТИТУЦИЯ В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО

ИЗЛОЖБА НА ЦЕННИ ЕКСПОНАТИ ОТ ПРЕДИ СЛЕДОСВОБОЖДЕНСКА БЪЛГАРИЯ

9 годиниОбщество 19 Боряна Райчева

Търновската конституция от 16 април 1879 г. ще бъде изложена днес в сградата на Президентството. Ценният експонат е част от изложбата, организирана по повод Деня на Освобождението на България. На нея ще бъдат показани реликви от Руско-турската война и първите години след късането на робските окови по нашите земи.
Освен Конституцията на Княжество България, подписана на Учредителното събрание в Търново, граждани и гости на София ще могат да видят лични вещи и военни облекла на княз Александър I, ордени и медали на участници в освободителната война, както и оръжия, използвани по време на боевете. Документи, бележещи новата история на свободна България, също ще могат да бъдат видяни на експозицията в президентската институция.
Изложбата е организирана от Националния военноисторически музей, Държавна агенция „Архиви“ и „Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, съвместно с администрацията на държавния ни глава.
Всички посетители, желаещи да разгледат историческата галерия в навечерието на 3 март, могат да го направят днес от 10 до 16 часа в Гербовата зала на „Дондуков 2“.