София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Покушение срещу депутат бе извършено в Киев

Има и загинали

7 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

В Киев снощи е извършено покушение срещу депутата от Радикалната партия Игор Мосийчук, съобщи ТАСС. Той е ранен и е настанен в болница. При излизането на депутата от телевизия „Еспресо“, бил взривен паркиран пред сградата мотоциклет с поставено на него взривно устройство, съобщава украинската полиция.

Ранени са общо пет души, като единият от тях е охранителят на депутата. Той е починал в линейката по пътя за болницата.

Сред ранените са и двама полицаи и случайно преминаваща жена. Те са получилия наранявания с различна тежест от летящи отломки. Марк Грес - помощник на депутата Мосийчук, каза по телевизия "112 Украйна", че той е получил "множество рани от летящи отломки по крайниците, гърба и корема", но няма заплаха за живота му и в момента хирурзи го оперират. „Охранителят, който е успял да го прикрие с тялото си, е починал в линейката по пътя за болницата“, добави Грес.

Съветникът на вътрешния министър на Украйна Зорян Шкиряк, цитиран от ТАСС, нарече взрива "терористичен акт". Той писа във Фейсбук, че следствието по случая е предадено на Украинската служба за сигурност, като процесуалното ръководство се извършва от генералната прокуратура на страната.

Засега полицията не казва нищо относно евентуални извършители или за възможните мотиви за покушението. Според лидера на Радикалната партия Олех Ляшко, цитиран от Ройтерс, обаче, опитът за убийство на Мосийчук несъмнено е свързан с неговата професионална дейност и с политическите му позиции.