София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Полицай е прострелян в София

Стрелецът е задържан

5 годиниИнциденти 8 Боряна Райчева

Полицай е прострелян при изпълнение на служебните си задължения в София, съобщиха от МВР.

Инцидентът е станал към 11.30 часа в столичния жк „Илинден“. Два патрула служители на "Охранителна полиция" и екип на Териториална полиция на Трето РУ  са отишли на адрес по сигнал от майката на психично болен. Когато тя отворила вратата на жилището, синът й насочил пистолет към нея. Жената успяла да се отдръпне, но синът й прострелял полицейския служител в областта на главата.

Пострадалият незабавно е откаран в „Пирогов“. Психичноболният е задържан, заедно с него са арестувани майка му и още едно лице, с което е в роднински взаимоотношения, съобщи Ивайло Иванов, директор на СДВР. По случая е образувано досъдебно производство.

„Колегите са неутрализирали лицето с оглед да не произвежда последващ изстрел“, това каза на брифинг главният секретар на МВР и кандидат за министър на вътрешните работи Младен Маринов по повод инцидента.  Той уточни, че простреляният полицай е 34-годишен, с 10 години стаж. Разговарях с него, в стабилно състояние е. Куршумът не е засегнал кръвоносни съдове, поясни Маринов.

Вероятно пистолетът е самоделен, но това впоследствие ще се установи, посочи още главният секретар на МВР.

Директорът на СДВР съобщи, че допреди един месец стрелецът е живял в чужбина. Майката е подала сигнал днес, че от няколко дни лицето се държи неадекватно и има опасност да прояви агресия.