София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полицаите в България са с най-големи заплати в Европа

Заплатите в МВР са на едно ниво с тези в Швеция и Словения

6 годиниОбщество 14 Боряна Райчева

Работещите в МВР са сред най-добре платените в Европа, сочи справка в доклада на полицията и пожарната, който е изготвен от Световната банка. Средният месечен разход на служител в структурите на МВР е 1700 лева. Заплатите на полицейските служители в България са на едно ниво с тези на колегите им в Швеция и Словения.Световната банка подчертава, че проучванията им са в противоречие с общоприетото разбиране на хората, че полицията и пожарната са с ниски заплати. Институцията препоръчва да се намали административния персонал и да се оптимизират регионалните структури полицията и пожарната.

Причината за тези резултати се крие във високите социални вноски. Те са 51% от общия месечен разход, правен за служител в полицията и пожарната. Фактът, че вноските, които по принцип се дължат от служителите, също се поемат от МВР, прави общия разход висок, но реално служителите получават сравнително ниски възнаграждения.

Спорет проучване на Евростат от миналата година България е страната в Европейския съюз с най-големи разходи - като процент от БВП - за органите на реда.  Страната ни отделя много повече за полицията си и от Норвегия, Швейцария и Исландия.  България дава цели 2.8%, а Словакия - 2.4%. На трето място е Румъния с 2.3%. Най-малко за полицията си, като процент от Брутния вътрешен продукт, отделят Белгия и Люксембург - по 1%.