София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Полицейски протест на връх празника на „Гранична полиция“

Служителите ще изразят недоволството си на граничните пунктове

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Днес  Главна дирекция „Гранична полиция“ отбелязва своя професионален празник. Навършват се 130 години от създаването на структура за охрана на границата в следосвобожденска България, съобщиха от МВР. На връх празника, обаче, служителите на МВР излизат на протест на границата. Настояват за по-високи заплати.  Недоволството си полицаите ще изразят на пунктовете Елхово, Варна, Дуранкулак, Кулата и Стрезимировци, но обещаха, че няма да има проблеми за преминаващите.

"Няма да създаваме никакви пречки за преминаващите пътници, тъй като утре се очаква засилен трафик. Няма да пречим и на колегите, които в момента ще бъдат на работа и ще обслужват този поток. Протестът ще бъде изцяло законен. Ние нямаме право на стачка, както и нямаме право да блокираме пътища или да затрудняваме движението“, казаха от синдиката на полицаите.  

Извън протестните действия, днес , по случай празника, ще бъдат положени венци пред Паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг полицаи. На церемонията ще присъства политическото и професионалното ръководството на МВР.