София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полицията обискира дома на Фийон

Франсоа Фийон продължава битката за президент

7 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Полицията е претърсила къщата на кандидата за президент на Франция Франсоа Фийон, разположена в седмия район на Париж, информира Le Parisien, позовавайки се на свои източници.
Действия са извърени от служители на Централното бюро за борба с корупцията, финансовите и данъчните престъпления. Самият Фийон потвърди акцията, като отказа да коментира.
На 1 март Фийон обяви намерението си да продължи борбата за президентския пост, въпреки разследването за фиктивната заетост на съпругата му. В същото време той потвърди, че е получил призовка от съда за 15 март.
Делото срещу политика и неговата съпруга Пенелопе беше стартирано от прокуратурата на 24 февруари. Разследването се отнася до кражбата на публични средства, злоупотреба с обществено имущество, съучастие и прикриване на тези престъпления, търговия с влияние и прикриване на тази информация от властите.
В продължение на няколко години съпругата Фийон е била регистрирана фиктивно като асистент на съпруга си, докато той е бил заместник на Народното събрание (долната камара на парламента), за което е получила заплащане от 500 хиляди евро.
По-късно получените средства се увеличили до 900 хиляди евро.